Categorieën
Uncategorized

Proef 31: Hardlopen Feat. Sarah Provost

Beluister de aflevering hier:

Shownotes

Voordelen van hardlopen

  • 30% en 45% minder alle-oorzaken en cardiovasculaire sterfte.
  • Verhoogt lactaatbereik en Vo2-Max
  • Verbetert botdensiteit/botgezondheid
  • Verbetert slaap
  • Verbetert ook het brein via toegenomen bloeddoorstroming
  • Zorgt voor subjectief verbeterd gevoel van welzijn (Runner’s High)

Runner’s High

Hardlopen kan verslavend werken doordat na meer dan een uur hardlopen een runner’s high kan ontstaan, wat de hardloper een euforisch gevoel geeft en wat ervoor zorgt dat pijntjes minder goed gevoeld worden.[2] Welke stof deze runner’s high veroorzaakt, is nog niet met zekerheid vastgesteld. Van oudsher werd gedacht dat endorfine het euforische gevoel veroorzaakt, maar recent onderzoek bij muizen duidt op een andere stof, anandamide.[3] Runner’s high werkt hetzelfde als veel andere verslavingen: men wil het gevoel opnieuw ervaren en zal hierdoor als het ware verslaafd raken aan de loopsport.

Zone 2

Trainingstips

Voor opwarming zijn hier en hier enkele handige video’s die een idee geven van het soort oefeningen die je kan doen, zowel voor (dynamisch) als na (statisch) het lopen.

De juiste loophouding

Spiercompliantie

Sander had het erover, dus hier de uitleg:

Spiercompliantie, of compliance van de spier, verwijst naar de mate waarin een spier kan uitrekken of vervormen onder invloed van een kracht. Het is een maat voor de flexibiliteit en rekbaarheid van spierweefsel. Een hoge spiercompliantie betekent dat de spier gemakkelijk kan uitrekken, terwijl een lage spiercompliantie aangeeft dat de spier stijver is en minder gemakkelijk kan uitrekken.

Hier zijn enkele belangrijke punten over spiercompliantie:

  1. Flexibiliteit en Rekbaarheid: Spieren met hoge compliantie kunnen makkelijker en verder worden uitgerekt zonder te veel weerstand te bieden. Dit is belangrijk voor bewegingen die grote bewegingsuitslagen vereisen, zoals gymnastiek of dans.
  2. Invloed op Prestatie en Blessures: Spiercompliantie speelt een rol in sportprestaties en het risico op blessures. Spieren die te stijf zijn (lage compliantie) kunnen eerder scheuren of verrekken tijdens intensieve activiteiten, terwijl te elastische spieren (hoge compliantie) mogelijk minder krachtig zijn.
  3. Training en Aanpassing: Spiercompliantie kan worden beïnvloed door training en stretching. Regelmatige stretching en bepaalde soorten training kunnen de compliantie van spieren verhogen, wat kan bijdragen aan betere flexibiliteit en verminderd risico op blessures.
  4. Fysiologische Factoren: Verschillende factoren kunnen de compliantie van spieren beïnvloeden, waaronder leeftijd, hydratatie, temperatuur, en de algemene gezondheid van het bindweefsel in en rond de spieren.
  5. Meten van Compliantie: De compliantie van spieren kan worden gemeten met behulp van verschillende methoden, zoals mechanische tests waarbij de kracht en de mate van uitrekking van de spier worden gemeten.

In het kort, spiercompliantie is een belangrijke eigenschap van spierweefsel die de functionele capaciteit van de spieren beïnvloedt en een rol speelt in zowel sportprestaties als blessurepreventie.

Bronnen:

  • “Physiology of Sport and Exercise” door W. Larry Kenney, Jack H. Wilmore, en David L. Costill
  • “Muscles: Testing and Function, with Posture and Pain” door Florence Peterson Kendall et al.
  • Artikelen in peer-reviewed tijdschriften zoals het “Journal of Applied Physiology” en “Medicine & Science in Sports & Exercise”

Nuttige Links over hardlopen

Loopkalender

Loop Events

Trenara (Belgische app voor loopjes bij te houden)

Aan de slag gaan met Barefoot Running? Lees er hier meer over

BPM Playlists op Spotify & Apple Music

Je kan ons trouwens steunen!

Hardlopen post proefperiode